V KENDZICOCH VEŠELO 2012

18.05.2012 Prešov

V obci Kendice sa 6. mája 2012 uskutočnil jubilejný 10. ročník súťažného festivalu v speve ľudových piesní pod názvom V KENDZICOCH VEŠELO. Hlavným organizátorom podujatia bol Obecný úrad v Kendiciach , spoluorganizátorom DJZ – útvar osvetovej činnosti v Prešove.
Pred začiatkom podujatia sa v centre obce pred kultúrnym domom uskutočnilo tradičné stavanie mája, ktoré prezentovala prítomným divákom domáca folklórna skupina Kendičan..
Súťažilo sa v 4 kategóriách - sólisti speváci, sólistky speváčky, ženské spevácke skupiny a mužské spevácke skupiny. Hudobný sprievod sólistom spevákom a speváčkam tvorila ľudová hudba Stanislava Baláža z Prešova.
V 1. časti sa predstavilo 6 mužských speváckych skupín: KENDIČAN, OcÚ Kendice, JAZERO, Občianske združenie Jazero Rožkovany, BREŽINA, Obec Bertotovce, JOŽKA PRÍHODU, Obec Petrovany, HRABKOVČAN, OcÚ Hrabkov, ZÁBORSKÝ, OcÚ Župčany a 7 sólistiek.
V 2. časti sa predstavilo 11 ženských speváckych skupín: KENDIČAN, OcÚ Kendice, BUČIANKA, OcÚ Lipovce, JOŽKA PRÍHODU, Obec Petrovany, HARŠAČAN, OcÚ Záborské, ZLATOBANČAN, OcÚ Zlatá Baňa, JAZERO, Občianske združenie Jazero Rožkovany, PETROVIANČAN, OcÚ Petrovany, DRIENKA, Únia žien Slovenska, Drienov, HRABKOVČAN, OcÚ Hrabkov, ZÁBORSKÝ, OcÚ Župčany,
MALOŠARIŠANKA, OcÚ Malý Šariš a 4 sólisti speváci. Spolu účinkovalo 190 spevákov z 12 obcí okresov Prešov a Sabinov. Ich vystúpenia videlo asi 400 divákov.
Výkony súťažiacich kolektívov a jednotlivcov hodnotila odborná komisia v zložení: PaedDr. Ľubomír Šimčík, PhD., pedagóg hudby, Prešov - predseda, Andrea Rendošová – spevácka zložka FS Železiar, Košice a Mgr. Michal Kišeľák, DJZ – ÚOČ Prešov.
Celková úroveň bola o niečo lepšia u zúčastnených speváckych skupinách, ako u sólistov.

Zlaté pásmo a titul laureát v jednotlivých kategóriách si vyspievali: Jozef Germuška zo Župčian, Cecília Pošiváková z Hrabkova, mužská spevácka skupina Brežina z Bertotoviec, ženská spevácka skupina Záborský zo Župčian a ŽSS Kendičan z Kendíc. Sprievodným podujatím festivalu bolo podávanie domácich tradičných špecialít z kapusty a pirohy s makom a slivkovým lekvárom.
Súťažný festival splnil svoje poslanie a vytvoril priestor k verejnej prezentácii a konfrontácii speváckym skupinám i jednotlivcom a zároveň oboznamovať verejnosť s umeleckými hodnotami pôvodného i v rôznych štylizačných stupňoch spracovaného hudobno-folklórneho materiálu.

Na záver festivalu boli odovzdané diplomy a vecné ceny všetkým zúčastneným účinkujúcim kolektívom a jednotlivcom. Prítomnosť hudobného redaktora Rádia Regina Mgr. Milana Rendoša z Košíc dávala tušiť, že najlepšie výkony budú odvysielané v tomto médiu, čo aj potvrdil pred vypredaným publikom.

Opäť sa treba poďakovať manželom Fejerčákovcom z Kendíc a samozrejme Obci Kendice a jej starostovi Mgr. Róbertovi Ondrejovi, ktorí sa výraznou mierou pričinili o úspešný priebeh tohto podujatia.



VÝSLEDKY - V KENDZICOCH VEŠELO 2012

Kategória – sólistky speváčky:

Laureát a zlaté pásmo: Cecília Pošiváková, Hrabkov

Zlaté pásmo: Jolana Palková, Malý Šariš
Strieborné pásmo: Margita Rusnáková, Župčany
Jarmila Hudáková, Kendice
Mária Nemcová, Drienov
Bronzové pásmo: Júlia Petrufová, Rožkovany
Simona Zusková, Petrovany

Kategória – sólisti speváci :

Laureát a zlaté pásmo: Jozef Germuška, Župčany

Strieborné pásmo: Anton Komár, MSS Uľej, Prešov
Stanislav Leško, Zlatá Baňa
Anton Šarišský, Rožkovany
Bronzové pásmo: - neudelené

Kategória - ženské spevácke skupiny:

Laureát a zlaté pásmo: ŽSS ZÁBORSKÝ, Župčany
Laureát a zlaté pásmo: ŽSS KENDIČAN, Kendice

Zlaté pásmo: ŽSS HRABKOVČAN, Hrabkov
ŽSS MALOŠARIŠANKA, Malý Šariš
ŽSS JOŽKA PRÍHODU, Petrovany
Strieborné pásmo: ŽSS HARŠAČAN, Záborské
ŽSS DRIENKA, Drienov
ŽSS ZLATOBANČAN, Zlatá Baňa
ŽSS PETROVIANČAN, Petrovany
Bronzové pásmo: ŽSS BUČIANKA, Lipovce
ŽSS JAZERO, Rožkovany

Kategória - mužské spevácke skupiny:

Laureát a zlaté pásmo: MSS BREŽINA, Bertotovce

Zlaté pásmo: MSS JOŽKA PRÍHODU, Petrovany
MSS ZÁBORSKÝ, Župčany
Strieborné pásmo: MSS KENDIČAN, Kendice

Bronzové pásmo: MSS HRABKOVČAN, Hrabkov
MSS JAZERO, Rožkovany

Spracoval: Mgr. Michal Kišeľák, metodik DJZ – útvar osvetovej činnosti Prešov
 

Vyberte región

mark